Matbloggstoppen

söndag 28 augusti 2011

Äppel och kanel Muffins med strössel (cupcake)

Eftersom våra äpplen fortfarande är så fina, går dagens fika i äpplets spår. Hedvig ville så gärna baka muffins och dom här blev fantastiskt goda.
Det finns så många olika storlekar av muffinsformar, så beroende på vilken du väljer kan antalet variera. Jag brukar använd en storlek som kallas medium och då får jag ut 12st i detta recept.

Mugg av Åsa Lindström
Muffins smet:
3½ dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
125 gram smör rumstempererat
1 3/4 dl socker
2 ägg
1 1/4dl mjölk
2 tsk vaniljsocker
2 äpplen

Kanelfyllning:
1 1/4 dl vetemjöl
3/4 dl socker
60gram smält smör
2msk kanel
Blanda alla ingredienser och ställ åt sidan.

Strössel:
100gram smör rumstempererat
0,6dl socker
3dl vetemjöl
Blanda ihop till små smulor/strössel. Låt stå i kylen en stund.

Blanda alla torra ingredienser i en skål. Vispa smör och socker pösigt i en annan med elvisp och tillsätt äggen, ett i taget. Blanda i mjölken och de torra ingredienserna i äggblandningen. Skala och dela äpplena i bitar som passar den formen du har. Fyll formarna till hälften med muffinssmet och strö kanelfyllningen över smeten. Fyll på med muffinssmet nästan upp till kanten. Tryck ner äppelbitar/klyftor till hälften i smeten. Strö över strössel efter eget tycke och grädda sedan i 25-30 minuter i 175 grader för stora muffins och något kortare tid för mindre.
Mumsiga muffins

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar