Matbloggstoppen

torsdag 29 december 2011

Räkcocktail med smak av lime, chili och koriander

God förrätt som går att förbereda några timmar innan, serveras med fördel i ett snyggt glas, med eller utan fot kvittar bara det inte är för stort utan rätten skall sticka upp över kanten.

4 personer

3 mogna avocados
1/2 chili utan kärnor och mellanväggar (jag menar röd chili som är vanligast i butiken)
2 dl handskalade räkor (skala själv eller köp på burk men välj då handskalade)
2 limefrukter
1/2 rödlök
lite koriander
1 påse småbladig salladsblandning
salt och peppar

Dela, skala och kärna ur avocadon, finhacka rödlöken och chilin, blanda ihop allt försiktigt och pressa över en lime, smaka av med salt och peppar, blanda ned koriander efter smak den skall inte ta överhand börja med 5 blad, avsluta med att vända ned räkorna (hit går bra att förbereda, plasta och ställ i kylen).
När det är dags att servera så bottna glasen med lite sallad, blanda sen ned lite av salladen i räkblandningen, lägg upp i glasen och stick ned lite sallad så att det ser luftigt och snyggt ut, avsluta med en klyfta lime och några korianderblad.

onsdag 28 december 2011

3 rätters Nyårsmeny,Kyckling

Ytterligare festlig meny inför nyårsfirandet.

Förrätt Räkcocktail med smak av lime, chili och koriander som serveras med ett krispigt vitt vin, Saint Clair Sauvingnon Blance 89:- på systembolaget.















Till varmrätt serveras en färserad kycklingfilé med klyftpotatis och kantarellsås med ett lättare rödvin.








Vi avslutar med en härlig krämig choklad fondant som serveras med en kula glass. Därtill ett glas St. John Commandaria som passar så himla bra till choklad (2040 på system bolaget) 119:-

3 rätters Nyårsmeny, Oxfilé

Till nyår ska det var riktigt festligt. Här bjuder vi på en tre rätters meny med vin.

Vi startar med Champange, Pol Roger Brut Réserve (7549 på systembolaget) 357:-. Och som tilltugg Knapriga chilimusslor.




Till förrätt har vi en härligt Halstrad Pilgrimsmussla med asiatisk touch och till det serveras ett väl tempererat vitt vin, Saint Clair Pioneer Block 3 (3577 på systembolaget) 129:-





Till varmrätt serveras helstekt Oxfilé med rödvinssås och spröda potatis rullar. Ett rött ekologiskt vin, Bonterra Zinfandel (22620-01 på systembolaget) 139:-

Vi avslutar med en frisk kryddig Yoghurtpannacotta med hallon

Helstekt oxfilé i ugn

Det finns inget värre än när du får en oxfilé som är torr och dessutom genomstekt, enklaste sättet att råda bot på detta är att lågtemp steka köttet, då får du perfekt resultat och kan förbereda middagen i god tid.

4 personer

800 gr. oxfilé, ta ut köttet ett par timmar innan så att det blir rumstempererat
salt och peppar
en klick smör till stekningen
termometer

Sätt ugnen på 100 grader, salta och peppra oxfilén och bryn den runt om i lite smör. Sätt sen in termometern och stek den tills 56 grader (min tog ca. 50 minuter). Packa sen in den i folie och låt vila i 15 minuter innan du skär upp den (jag låt min kallna ute
så att det gick fort sen värmde jag den med potatisen i 7 minuter på 200 grader, utan folie. Packade sen in den i folie och lät den ligga i 10 minuter innan jag skar upp den). Servera med rödvinsås och spröda potatisrullar samt friterad grönkål (ta det krusiga på grönkålsbladen och fritera lätt bruna och krispiga i rapsolja, salta med flingsalt servera som garnityr, godare än ni kan tro)

Rödvinssås

Godast blir detta självklart om du kommer över riktig fond eller kokar själv men det är inte alltid man hinner så här kommer en genväg.

4 personer

3 dl kraftigt rödvin
1/2 gullök finhackad
3 dl vatten
2 buljongtärningar (kött ekologisk)
1 liten morot finhackad
1 klick smör
maizena mjöl
salt, peppar och lite socker
coloritsoya

Fräs löken och moroten i lite smör tills löken är blank och genomskinlig, slå då på rödvinet och låt det koka tills hälften återstår. Tillsätt sen vattnet och buljongtärningarna och låt det hela koka till ungefär hälften återstår smaka av med kryddorna och färga den med lite soya. Sila sen bort grönsakerna och låt det hela koka upp red av så att den blir lite simmig. Innan du serverar så kanske du behöver hålla i lite vin för att få en frisk rödvinssmak.

Spröda potatisrullar

Enkelt och snyggt tillbehör, detta ger två bitar per person om du vet att du bjudit hungriga så ta receptet gånger 1,5.

4 Personer

6 st normalstora mjöliga potatisar
1,5 dl riven färsk parmensanost
15 blad basilika
2 plattor smördeg
1 ägg


Tina smördegsplattorna, koka potatisen och pressa den med en poatispress låt kallna. Kavla ut smördegsplattan tills den blir dubbelt så stor, lägg sen på hälften av potatisen salta och peppra, fortsätt med hälften av osten och basilikan. Rulla sen ihop härligheten pensla skarven med ägget som du vispat med 1msk. vatten, gör likadant med den andra rullen, pensla ovansidan och baka i ugnen (använd bakplåtspapper) på 200 grader i 10 minuter höj sen till 250 grader några minuter för att få snygg färg. Dessa rullar går bra att förbereda fram det att du skall pensla de (pensla inte förrän de skall in i ugnen) täck de då med plastfolie och ställ kallt. Skär bort ändarna på rullarna och dela de på mitten dela sen varje del på snedden så får ni snygga bitar att lägga upp.

tisdag 27 december 2011

Kryddig Yoghurtpannacotta med hallon (laktosfri)

En härlig efterrätt som passar bra att förbereda dagen innan du har dina gäster på middag. Går att göra helt laktosfri!
För 6-8 personer
2 kanelstänger
1 grön kardemumma pung
1½dl vispgrädde (laktosfri)
3/4dl strösocker
2tsk vaniljsocker
2 gelatinblad
3dl yoghurt (10%) (laktosfri)
1 paket frysta, tinade hallon (250gr)
2msk flytande honung

Stött kanelstången och kardemumman i en mortel. Blanda grädde, socker, kanelstång, kardemumma och vaniljsocker i en kastrull. Koka upp och låt koka i 1 minut. Ta kastrullen från platan och låt dra i 15minuter. Sila av kryddorna i en nätsil.
Lägg gelantinbladen i kallt vatten i ca 5minuter. Krama ur bladen och låt smälta på svag värme i en kastrull tillsammans med ½dl av gräddblandningen. Rör ner gelatinblandningen i resten av gräddblandningen. Bland i yoghurten. Häll upp i 6-8 små glas och låt stå i kylen i ca 4timmar.
Tina hallonen, mixa med stavmixer. Sila bort kärnorna i en nätsil. Blanda hallonpurén med honung. Hit kan du förbereda.
Toppa pannacottan med hallonpurén precis före servering.

Om du vill ha ett snyggt upplägg:
Fyll en form med grovt salt. Ställ glasen i saltet så att de lutar lite. Använd en spritspåse för att fylla glasen med smeten, jämna ev kanten med en sked. Ställ formen i kylen i ca 4timmar. Ta ut glasen ca 30minuter före serveringen. Ställ glasen upprätt och skeda i hallonpurén.

Halstrad pilgrimsmussla med asiatisk touch

En riktigt enkel förrätt som passar bra när man är många, stek inte pilgrimsmusslan för länge, för min del kan den vara nästan rå. Dressingen går att förbereda dagen innan.

4 personer

8 stora pilgrimsmusslor (om du tar frysta låt de tina långsamt i kylen över natten)
1/4 dl pressad lime (köp hem 2 frukter så räcker det)
1/4 dl japansk soya
sesamolja (bara några droppar)
lite färsk chili i skivor (tunna skivor)
salt och peppar
lite smör att steka i

Blanda soya och limesaften, smaka av med några droppar sesamolja (den har jätte stark smak så ta lite i taget) några skivor chili.
Halstra pilgrimsmusslan i lite smör se till att den blir riktig brun, salta och peppra, lägg upp direkt och skeda  över lite av dressingen servera med en liten sallad och lite rivet limeskal.

Liten sallad

Köp salladspåse med småbladig sallad blanda den med lite riven färsk ingefära, olivolja, några droppar vitvinsvinäger, salt och peppar.

fredag 23 december 2011

God Jul

 Nu sänker sig Jul friden över Fotbollsvägen. Köttbullar, Sill, Bröd och allt annat som hör till ett Julbord är klart.
Vi önskar er alla en riktigt härlig och God Jul!!

torsdag 22 december 2011

Vitt vin

Ett härligt friskt vitt vin med mycket smak av mango, annans och melon. Pris: 89:-

Saint Clair, Sauvingnon Blance

onsdag 21 december 2011

Mamma Kerstins matjessill under krämigt vitlökstäcke

Den här matjessillen gör min mamma alltid till alla högtider, midsommar, jul eller påsk. Och det är min favorit som jag också gör.

6-8pers:
2dl majonäs
2dl creme fraiche
2 klyftor vitlök
1 stor rödlök
3st burkar matjessill
1 kruka gräslök
salt och peppar

Lägg upp matjessillen på ett fat med kant. Blanda creme fraiche, majonäs och pressa i vitlöken. Smaka av med salt och peppar. Bred över blandningen över sillen. Finhacka rödlöken och gräslöken. Ordna (garnera) röd, gräslöken i ränder över täcket.

tisdag 20 december 2011

Janssons frestelse

Jansson är kungen på julbordet men frågan är om den inte är godast dagen efter kall på en knäcke med en kall öl till. Jag gör den med lite mindre anjovis så blir succén ännu större.
1 kg potatis gärna mjölig ekologisk
2 gula lökar
100 gr. anjovisfilé
50 gr. smör 
lite ströbröd
ca. 5dl vispgrädde

Skala potatisen och löken, riv allt grovt och lägg hälften i en ugnsfast form, fördela anjovisfilén jämt over potatisen och lägg sen på resten av potatislök blandningen slå över spadet från fisken. Häll sen över grädden så att den kommer kant i kant med potatisen, avsluta med strö över ströbröd toppa med små bitar smör. Baka i ugnen på 175 grader i ca. 1 1/2 timme kolla så att det inte bränns och att potatisen är mjuk.

Inlagd sill

Vanlig inlagd sill är ett måste på julen, jag kokar en vanlig lag och använder färdig inläggningssill på burk.

6-8 personer på julbordet
2 burkar inläggningssill eller salt sill som du vattnar ur under natten
1 dl ättikssprit 12%
2 dl socker
3 dl vatten
4 nejlikor hela
6 kryddpepparkorn
1 stor rödlök
5 cm purjolök strimlad
1 morot i tunna skivor

Blanda ättika, socker och vatten tillsammans med nejlikor och kryddpeppar i 5 minuter kolla så att sockret löst sig, låt lagen kallna. Skiva löken och häll av sillen varva sen sill och grönsaker i en snygg glasburk avsluta med att hälla på lagen, låt den stå minst ett dygn så att smakerna får mogna.

torsdag 15 december 2011

Gravad lax

 Jag gillar när laxen är lätt gravad, om du vill ha den hårdare gravad så dubbla salt och sockermängden och låt den ligga lite till. Livsmedelsverket rekommenderar att du fryser laxen minst 3 dygn och jag rekommenderar att ni gör det efter att den är gravad så får du bäst resultat och vet att den är färdig när det är dags att äta.

1 kg laxfilé av den tjocka delen
1/2 dl socker
1/2 dl socker
2 cl. konjak
10 vitpepparkorn
1 knippe dill eller en kruka

Pensla på konjaken på laxfilén, gnid sen in den lätt med sockret och saltet som du blandat, hacka sen dillen grovt glöm inte stjälkarna (de ger bäst smak) lägg på den. Krossa vitpepparkornen strö över de också. Lägg allt i en plastpåse och ställ på en skärbräda med en tyngd (jag använde en mortel) Vänd morgon och kväll och låt ligga i 2 dygn. Servera med god gravlaxssås.

Veckomatsedel v 50

Måndag: Spagetti med kötfärssås

Tisdag: Asiatisk gryta med ingefära

Onsdag:  Pasta med broccoli och bacon

Torsdag: Fisksoppa med pannkakor

Fredag: chili con carne

söndag 11 december 2011

Griljering till julskinka

Det är alltid snyggt att griljera skinka fast jag aldrig ser någon som äter upp den . Det är också en av de saker som luktar riktigt mycket jul när man gör det. Min mamma gör alltid detta på lilljulafton sen får man smaka en ljummen skiva julskinka med ett glas öl och en liten en av pappas hemkryddade besk (besken återkommer sen på julafton då det är den perfekta grötsupen säger far).

Detta räcker till en skinka på 2 kg, är den större så dubbla satsen

1 dl ströbröd
1 dl senap
3 ägg
extra ströbröd och lite vetemjöl

Skär bort svålen på skinkan och pudra över lite vetemjöl, blanda sen ingredienserna och smeta på blandningen på skinkan, strö sen över ströbröd och kör in den i ugnen på 200 grader grill, vakta den så att den inte bränns. Ta sen ut den så att den får svalna.

Pepparrot och gräslökssill

Sill är busenkelt att variera det är bara fantasin som sätter gränser, dessutom går det blixtsnabbt att göra och smakar mycket bättre än färdig på burk. Denna sort ville jag göra med smak av svensk sommar.

1 dl majonäs
1/2 liten burk pepparrot
1/2 laktosfri smetana (finns bara laktosfri)
1 fpk fryst gräslök
1 burk minutsill
salt och peppar

Blanda allt utom sillen och smaka av med salt och peppar, vänd sen ned sillen och lägg upp i en ren burk. Låt den stå minst ett dygn så får smakerna gifta sig. Sillen håller en vecka om du inte låter den stå framme för länge och inte stoppar i fingrarna.

Majonäs

Godare än att köpa färdig och har ni en maskin så går det riktigt fort, jag kör min i food processorn men det går kanon att köra den i en assistent med visptillsats.

4 äggulor (vitorna blir maränger)
2 msk fransk senap
4 dl Rapsolja av neutral sort
salt och peppar

Blanda senap och äggulor, häll sen i oljan i en tunn stråle se till att oljan hela tiden blandas in så att den inte skär sig. Smaka av med salt och peppar förvara i en ren burk med lock, den håller minst en vecka.

Senapsill

Detta är enklare än att köpa den i affären och mycket godare, jag använder minutsill men det går förstås utmärkt att lägga salta sillfiléer i blöt.

8 personer till julbord

2 burkar minutsill
3 dl hovmästarsås
2 msk fransk senap
salt och peppar

Häll av minutsillen, blanda ihop hovmästarsåsen med den franska senapen och vänd ned sillen smaka av med salt och peppar (om du vill få till en brytning så tillsätt en skvätt konjak). Låt sillen stå minst ett dygn innan du serverar, den håller minst en vecka om du stoppat i fingrarna för att smaka.

Hovmästarsås / gravlaxsås

Till den goda milda gravlaxen vill jag ha en god och mild sås, denna variant görs med äggulor i som gör den fantastiskt god. När du gör den så är det viktigt att tillsätta oljan lite i taget så att den inte skär sig.

En rejäl sats som räcker både till laxen och senapssillen.

2 dl vanlig senap
2 äggulor
1/2 dl socker
4 dl rapsolja av neutral sort
1/2 pkt fryst hackad dill
Salt och peppar

Häll i socker, äggulor och senap i food processorn (går också bra i en bunke med visp till) Kör igång maskinen (börja vispa), tillsätt oljan i en tunn stråle se till så att den blandas in hela tiden. När all olja är iblandad så vänd ned dillen, kör inte i den i maskinen då blir hela såsen illgrön. Smaka av med salt och vitpeppar. Häll upp i en burk, om du varit noga med hygienen så håller den i 3 veckor.

lördag 10 december 2011

Julmarknad på Åbykvarn


En regnig lördag 10/12 på Åbykvarns julmarknad kunde man värma sig med Anettes hemlagad pumpa soppa med ett gott bröd. I det härliga växthuset fanns olika fina kransar, fårskinn och glögg. Hyacinter, Julros, Granar m.m  fanns inne i butiken.
Ute i ladan köpte vi ekologiskt kött och potatis av Olle.

Det är även marknad imorgon 11/12 så passa på att ta en tur ut till Hölö, Åbykvarn till Anette och Olle.

torsdag 8 december 2011

Ostkaka (Laktosfri)

Jag blev såå lycklig när jag slog upp en tidning med ett recept på en ostkaka som jag kunde göra laktosfri!!! Har inte ätit en ostkaka på många år eftersom det inte har funnits laktosfria alternativ. Den här gör man på bla keso och den finns hos arla laktosfri.
Nu passar jag på att göra en jul variant, då med saffran i.


500 gr Keso
4st Ägg
1dl socker
1tsk vaniljsocker
0,5dl Mandel (finmald)
0,5dl Vetemjöl
3dl Mjölk (ibland tar jag hälften grädde)
Julsmak:
3st påsar saffran a´0,5gr


Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj en form med smör.
Häll upp keson i en skål och mosa den lite grann, så att den inte är riktigt lika storgrynig som annars. Vispa ägg och socker poröst i en annan bunke. Blanda sedan ner (saffran vid julsmak), vaniljsocker, vetemjöl,mandel och mjölk och rör om.
Häll ner smeten i den smörjda formen och ställ i ugnen ca 60 min.


Servera ostkakan ljummen med lite grädde och sylt. Njut!!

tisdag 6 december 2011

Svensk Julskinka

Idag sänder aktuellt en inslag om svensk julskinka. Där tar man upp bla att vi köper mer och mer svensk julskinka som gärna ska var närproducerad. Vi väljer alltid svenskt griskött när vi ska tillaga något gott från grisen. Här har vi nära till DeVilda och även carlssons kött så då är det inga problem att hitta närproducerat och svenskt.

söndag 4 december 2011

Torskrygg i tomatsås

Enkelt och gott

4 Personer

500 gr torskrygg fryst eller färsk, välj själv
1 pkt ekologiska krossade tomater
1 pkt blandade ekologiska bönor
2 msk ketchup
olivolja
2 kluftor vitlök i tunna skivor
salt och peppar
Örtkryddor

Blanda tomater med bönor, ketchup, vitlök och smaksätt med salt och peppar, häll upp i en ugnsfast form. Lägg i torskryggen, krydda med salt och peppar samt örtkryddor (jag har frysta som jag plockat i trädgården, rosmarin, timjan och oregano)ringla över lite olivolja. Baka hela härligheten under lock (eller   folie) i ugnen på 175 grader i ca. 20 minuter. Servera med ris.

Veckomatsedel v. 49

Måndag: Kokt älghögrev med gräddsås och potatis

Tisdag: Korv stroganoff

Onsdag: Risgrynsgröt

Torsdag: Kokt torsk med gräslökssås

Fredag: Fotbollsvägens julbord

lördag 3 december 2011

Utflykt till Hölö och Järna

Idag tog vi en tur till Hölö för att gå på julmarknad och därefter avslutade vi med en gofika på Åsgatan 2 kaffebar  http://www.asg2.se/
Ni som inte vart där tidigare måste verkligen dit för deras fantastiska atmosfär. Konst och gott fika som är ekologiskt. Idag fanns ett härligt bord med olika små saker som passar till jul.
Vi kommer tillbaka nästa vecka, hittade ett par otroligt snygga ljusstakar.

Wilda Wallenbergare med smak av julen

God och riktigt fin rådjursfärs från devilda i Järna är basen i denna rätt som jag smaksatt med pepparkaka.

4 personer

500 gr rådjursfärs
2 ägg
2dl vispgrädde
1 dl krossade pepparkakor
1 dl ströbröd
smör
salt och peppar

Kör färsen i foodprocessorn tills det att den börjar "tumla" runt tillsätt då äggen, när dom är inblandade så häll sakta i grädden, smaka av med salt och peppar. Blanda ströbrödet med pepparkakorna och strö ut hälften av blandningen på en skärbräda, forma 6 biffar och lägg de på skärbrädan och strö över resten av ströbrödsblandningen. Bryn sen biffarna i rikligt med smör baka de sen klara i ugnen ca 15 minuter i 160 grader. Servera med råstekt potatis, polkabetssallad och pepparkakssås.